Sunday, September 21, 2008

Moffar1


Moffar 1 (redigeret mail sendt 30. juni)

Denmark calling


Hej Mikkel

Tak for mail. Du synes at vaere fast etableret i Zambia; men vel kun til 12. juli, som du

tidligere har naevnt? Skal du have visum til Zimbabwe for en maaned ad gangen eller hvordan?

Ja, jeg er sådan nogenlunde etableret her i Zambia - har fået bil, købt et zambiansk telefonnummer og er ved at bliver introduceret til alle de andre udlændinge i Zambia. Jeg er i Zimbabwe på turistvisum og det gælder en måned ad gangen - arbejdstilladelsen kan have lange udsigter, så officielt vedbliver jeg med at være turist noget tid endnu.

Fra mit besoeg i Kenya husker jeg, at det er indere som sidder på det meste handel. Det

er vel det samme i Zambia/Zimbabwe, og inderne er nok ligeglade med hvem der styrer landet?

Og jo, der er også en del indere her i Zambia, men ikke i samme mængder som i Østafrika. Jeg tror, det skyldes, at blandt andet Kenya ligger ud til det Indiske Ocean og at der derfor traditionelt har været gode handelsforbindelser med Asien. I Zimbabwe er der meget få indere - og det skyldes nok blandt andet, at de fleste - både europæere og indere - har forladt den synkende skude for længe siden. Jeg tror, ikke at inderne er helt ligeglade med, hvem der sidder ved magten - i Uganda under Idi Amin blev de jo smidt ud på røv og albur i løbet af 24 timer. Og deres butikker og alt inventar blev inddraget af staten. Så de er ikke helt blinde for, hvem der sidder på magten.


Gad vide om der er handel mellem de afrikanske lande? Det er vel det samme de kan tilbyde. Zambia - dog kobber laeser vi.

Ja, der er noget handel mellem landene - MS arbejder faktisk sammen med en organisation, der netop arbejder med den regionale handel. Overordnet er handel (trade justice) et af fokusområderne i Zimbabwe, så det kommer jeg til at arbejde mere med. Men som du siger, så står Zimbabwe ikke særlig stærkt i øjeblikket - men det ændrer sig forhåbentlig på et eller andet tidspunkt.
Zambia ved jeg ikke så meget om - kun at de traditionelt set har været stærke på kobber. Den tidligere præsident, Kenneth Kaunda, nationaliserede kobberminerne og baserede hele Zambias økonomi på indtægter derfra. Priserne var styret af staten (socialistisk) og da kobberpriserne dykkede i 70'erne var Zambia ved at gå bankerot. Så prøvede de at sælge (udlicitere) en del af minerne til private, men de var i så sørgelig forfatning, at ingen villle hverken eje eller have dem. Kineserne er dog meget på hugst i de afrikanske lande i øjeblikket, så det kan være, at de har fået minedriften på rette spor igen - men jeg ved det som sagt ikke.

Har Zimbabwe en haer af beydning? Staerkere end nabostaterne? Der er vel et godt forhold mellem staterne? Hviken stamme regerer i Zambia?

Zimbabwes hær tror jeg ikke har den store betydning i forhold til landene omkring - men det er en stærk magt internt. Der er en håndfuld generaler der har meget stærke (økonomiske) interesser i det nuværende regime, så de gør alt for, at holde Mugabe ved magten. Mange frygter, at hvis man giver sejren til oppositionen (Tsvangirai), så vil hæren overtage landet ved et militærkup. Så i den forstand er hæren en vigtig magtfaktor i Zimbabwe.

Staterne i mellem er der mange gamle soldaterkammerater fra uafhængighedskrigene, så forholdene er generelt venskabelige. Desværre også så venskabelige, at de støtter hinanden i grusomheder, grådigheder og politiske forhold, der ikke kender til skyggen af demokrati. Det er en af grundene til, at den nuværende krise i Zimbabwe er så svær at løse.

Håber I har det godt - hils alle omkring jer!


----


Om moffar-mails: Min morfar, Niels Juul, sender mig mails med en masse spørgsmål - og da mange andre stiller de samme spørgsmål, så har jeg besluttet at redigere dem og lægge dem herud med den information, som kan være relevant for andre.


1 comment:

Anastácio Soberbo said...

Hello, I like this blog.
Sorry not write more, but my English is not good.
A hug from Portugal