Friday, September 19, 2008


(Fra ms.dk 15. september)

Aftale om magtdeling i Zimbabwe

Mandag 15. september underskrev de politiske partier i Zimbabwe en historisk politisk aftale – som blandt andet gør oppositionslederen Morgan Tsvangirai til premierminister. Robert Mugabe er dog fortsat præsident.

Robert Mugabe har kaldt oppositionens leder, Morgan Tsvangirai, for Storbritanniens nikkedukke og sagt, at han ville gribe til våben og starte en ny uafhængighedskrig før han ville give bare så meget som en flig af magten til oppositionen. Men som bekendt har man et standpunkt til man tager et nyt. Og Robert Mugabes nye standpunkt blev cementeret torsdag 11. september, da ZANU-PF og de to oppositionspartier (MDC-T og MDC) indgik en aftale om deling af magten i Zimbabwe.

Aftalen blev underskrevet på Rainbow Towers Hotel i Harare og i byens gader var begejstringen til at mærke. Grupper af tilhængere af både oppositionspartiet MDC (Movement for Democratic Change) og regeringspartiet ZANU-PF dansede og sang i gaderne, øjensynligt uden at hæfte sig meget ved den også anseelige tilstedeværelse af soldater. 

Sang og dans – og lidt tæsk
Foran porten til Rainbow Towers Hotel var hundredvis af mennesker fra begge politiske partier samlet. Grupper af dansende tilhængere sang, hujede og viftede flag og plakater med deres foretrukne kandidat. Og den festlige og stort set fredelige samling af mennesker med forskellig politisk observans er forhåbent

lig eksemplarisk for fremtidens Zimbabwe. Men at vejen er lang blev også understreget, da en stor gruppe af meget unge ZANU-PF-tilhængere kom løbende mod porten hvor de samlede sig og sang truende mod MDC-tilhængerne. En MDC-tilhænger med en stor plakat med Morgan Tsvangirai blev hevet ind i gruppen, hvorefter slagene haglede ned over ham og plakaten revet itu. Først da politiet dukkede op med hunde lykkedes det MDC-tilhængeren at kravle ud af mængden.

Få minutter senere stod han igen ved porten med en fløjte og deltog i MDC-tilhængernes fejring af den indgåede aftale. 


Hvad fejrer vi?
Hvad MDC-tilhængerne fejrede, vidste de nok ikke helt præcis. For detaljerne om aftalen blev offentliggjort på stort set samme tidspunkt inde på Rainbow Towers Hotel. Dog var enkelte detaljer blevet lækket på forhånd. Den mest værdifulde vinding det største oppositionsparti, MDC-T, har gjort, er udnævnelsen a

f oppositionslederen Morgan Tsvangirai som premierminister. Vice-premierministerposten er gået til Arthur Mutambara, som er leder af det væsentligt mindre oppositionsparti MDC. Og den melding har MDC-tilhængerne givetvis kendt til – og det har ligget til grund for fejringen udenfor Rainbow Towers Hotel. 

Indenfor var det underskrivelsen af aftalen, som stjal opmærksomheden – og taler fra de involverede plus en række statsledere, der har været involveret i processen med at få forfattet en samtale.


Our lifes begin now
Da Morgan Tsvangirai gik på talerstolen var det til stående bifald fra salen. Morgan Tsvangirai høstede et af dagens største bifald, da han citerede en tale af Robert Mugabe, da denne lige var blevet valgt som premierminister i 1980.

”Hvis jeg kæmpede mod dig som en fjende i går, så er du i dag en ven og allieret med den samme nationale interesse.”

Derudover var talen fremadrettet mod det nye Zimbabwe og en ny begyndelse, som er MDC-T’s slogan.

”Mit håb for fremtiden stikker dybere end de lidelser jeg har måttet gå igennem de seneste 10 år. Mit ønske om et fredeligt Zimbabwe stikker dybere end de ar jeg har fået på vejen hertil”, sagde han og understregede, at der ikke var nogen mirakelkur for de lidelser Zimbabwerne stadig må gennemgå. Som slutbemærkning, der endnu engang fik folk til at klappe i oprejst stilling, var ”Our lifes begin now” – vores liv begynder nu.

Tale fra fortiden
Og til sidst kom den nok mest kendte person i trioen – Robert Mugabe, leder af ZANU-PF og Zimbabwe siden 1980. Salen kvitterede for hans entré med beherskede klapsalver og den aldrende frihedskæmper, med et mildest talt blakket ry som præsident, leverede en langtrukken tale mens han holdt godt fast i talerstolen. Talen cirklede om de samme emner som hans taler har gjort i de sidste mange år – at Zimbabwe er et uafhængigt land og at Storbritannien og andre kolonialistiske magter skal blande sig udenom dets interne anliggender. Derudover fordømte han også oppositionens udbredte brug af vold i forbindelse med valget. Begge dele affødte buh-råd og piften fra salen, der tydeligvis ikke var imponeret over talen.

Robert Mugabe understregede, at han var dedikeret til aftalen og opfordrede alle parter til at være det samme – men som en iagttager pointerede, så er det ud fra talen at dømme, Robert Mugabe, der er den mest modvillige part af de tre i den nye aftale. 


Samarbejdsvillighed i centrum
Samarbejdsvilligheden er et kernespørgsmål – og et område som vil blive tæt observeret de kommende måneder. Er de tre parter i aftalen oprigtige? For uanset hvad aftalen byder på af gode intentioner og reel deling af magten, så er det i sig selv ingen garanti for, at parterne arbejder for sagen. For mange donorlande er det især Robert Mugabes tilstedeværelse i en ny regering, der har været afgørende for om man vil åbne op for samarbejde med Zimbabwe igen – og ikke mindst åbne for pengekassen. Noget som Zimbabwe har desperat brug for.

USA, Storbritannien og resten af EU står klar med omkring en milliard britiske pund, men før pengene kan sendes til Zimbabwe, så er det, ifølge en EU-diplomat citeret i britiske The Guardian 15. september, altafgørende, at den nye regering meget hurtigt viser, at Robert Mugabe reelt har afgivet en anseelig mængde magt. Blandt andet vil der være en klar forventning om, at Tsvangirais parti overtager posten som Finansminister, kontrollen med politiet og sandsynligvis også at direktøren for Zimbabwes centralbank, Gideon Gono, bliver fyret. Giden Gono anses af mange for at have en personligt ansvar for den økonomiske nedtur som Zimbabwe lider under.


Lad os nu vente og se
Selvom mange håber, at tingene nu bevæger sig i den rigtige retning, så er zimbabwisk optimisme ikke af den jublende slags. Det mest optimistiske udsagn i landet er ”Lad os nu vente og se” – og de flestes erfaring er, at det er den bedste strategi.

Ved et møde Robert Mugabe havde med lokale ledere samme torsdag, som det blev offentliggjort, at parterne havde indgået en aftale, sagde han ifølge britiske The Guardian: ”At sætte ZANU-PF og MDC sammen for at arbejde er som at blande ild og vand”.

Og i den statskontrollerede zimbabwiske avis The Herald, skrev præsidentens talsmand, George Chiramba, i en klumme, at ”ZANU-PF må lære at navigere i et nyt miljø, hvor fjenden sidder med ved bordet. Nu vil vesten have et øre med i alting helt op på regeringsplan.” 

----

Naar nu jeg ikke faar skrevet paa saa skiiide meget paa bloggen, men skriver til ms.dk, saa taenkte jeg, at jeg ligesaa godt kunne slaa to fluer med et smaek.


Og ja, den er alt for lang til en blog. 

No comments: